Jdi na obsah Jdi na menu

Vycházka 14.12 - Liběchov

9. 12. 2013

V sobotu 14.12 bude další vycházka do přírody s přírodovědcem Pavlem Švecem. Je to cca 9.00 z Liběchova a počítám návrat do 15.00 v Liběchově nebo Tupadla. Podle toho, kam dojdeme. Kdo by chtěl jít na vycházku, kontaktujte mě na e-mail a domluvíme se. Přikládám článek o vycházce od Pavla Švece. V pátek na ZOO kroužku domluvím další detaily. Případně se podívejte na stránky kroužku /odkaz je na konci článku/.

Lenka Vítková

 

14. PROSINCE 2013  Vycházka do přírody s Pavlem Švecem... tentokrát se vydáme na Liběchovsko. Vycházka nese jméno

Uvidíme vodního kosa? Aneb, když Levý má pravé ruce

Malý itinerář...  proč jít a nesedět u kamen. Výchozím bodem bude malebné městečko Liběchov s krásným zámkem, na jehož opravu nejsou po povodních peníze, ale je tam nádherný park s barokními sochami M. Brauna a J.Maxe. Je tu místa dosti pro mnoho ptáků, i pro vodního kosa... Vydáme se do osady Boží voda, kde byly lázně, poblíž je proslulá pstruhárna datovaná do 16. stol... Rybníček, volavky, hýli, spousta čížků a může tu být i vodní kos... Stále Půjdeme kolem potoka Liběchovky, která je na středočeský region krásně čistá, pstruhové pásmoI. Stoupáme k PR Mokřady dolní Liběchovky, Ramsarskou úmluvou chráněné území. Vzácná malakofauna, mřenka mramorovaná pro ichtyofily... Výjimečná lokalita!! Na jaře bude ještě hezčí!! I zde může být vodní kos... Obec Želízy, krásná stavení... Liběchovka není regulovaná, nádherné scenérie nejen pro fotografy. Osamělá hájenka, Liběchovka tu má krásné meandry, že by vodní kos?obec Tupadly, krásné roubenky. Stoupák, borové lesy, pískovce, kde Levý, Václav Levý vtisknul chladným kamenům tváře a příběhy. Had, Harfenice, Mordloch...Opustíme bory (s malým „b“, nebojte), polní cestou seběhneme zpět do Liběchova.

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Sraz je v 9:00 hod v Liběchově. Návrat – po dohodě a dle situace- autobusy na Prahu 14:22, 16:22, 18:22 hod z Liběchova, vlak do Všetat 14:56, 16:56, 18:56 hod

Celková délka 10 km (12km), cca 5 hodin ( 6-8) :)), kdo mě zná. Trasa se dá kilometrážně upravovat.

Trasa nenáročná, děti, senioři, kočárky... burdovský typ, taťka 4x4 se hodí

Jídlo, pití s sebou, obchody Liběchov, kiosek u Boží vody (nezaručuji), pak jen kořínky a hlízky

Doprava autobusem 8:00 hod Praha-Mělník- Liběchov- Štětí, okolo 9:00 je v Liběchově. Vlakem 072 Všetaty- Liběchov 8:40 – 8:59 je v Liběchově. Vozem . Parkoviště je u zámku a u autobusové zastávky.

 

OTÁZKA PRO ÚČASTNÍKY: Co je to ten vodní kos? A proč vodní kos? Odpověď v Liběchově... :))

 

Průvodcem je Pavel Švec a těším se na Vaši účast. Tel.č. 732 225 436. Na strix.websnadno ve Vzkazech budou případné změny. Děkuji a těším se na Vás.